een goede squat maken stap 3

Uitleg squat. Hoe en wat?

De squat. Wie sport of is gaan sporten heeft de term vast wel eens horen vallen. Maar wat is een squat precies? En wat is het nut van squatten? In dit artikel geef ik uitleg over de squat en hoe het leuk te blijft om de oefening regelmatig te blijven doen.

Wat is een squat?

De term squatten is verbasterd van het Engels woord squatting, dat staat voor hurken. Een squat is dus een kniebuiging, waarbij je je billen naar achteren duwt en je knieën tegelijkertijd niet voorbij je tenen komen. Het maken van squats is erg populair in zowel de fitnessbranche als de krachtsportwereld omdat je door het maken van squats gericht en effectief je bovenbenen en billen kunt trainen. Squatten is dan ook een krachtoefening die binnen bijna iedere soort training toegepast wordt, al dan niet zwaarder gemaakt door extra gewichten te gebruiken of extra diep door je knieën te zakken.

Wat bereik ik met squatten?

Het maken van squats heeft meerdere grotere voordelen. Dit is de reden waarom de krachtoefening ontzettend populair is. Waarom squats goed voor je lichaam zijn en wat je ermee bereikt, zijn onder andere:

 • Een goede vetverbranding
 • Een brede spieropbouw
 • Strakke benen en billen
 • Een goede balans en mobiliteit
 • Een betere verwerking van je afvalstoffen
 • Een betere gezondheid

Doordat je door middel van squats grote spiergroepen aanspreekt, train je niet alleen je spieren, maar bevorder je ook je vetverbranding en je balans. Daarnaast krijg je door het doen van squats een betere doorbloeding wat resulteert in een betere verwerking van je afvalstoffen en een goede gezondheid. Squatten is dus een zeer effectieve oefening die op meerdere vlakken een positief effect hebben op je lichaam.

Hoe squatten?

Nu duidelijk is hoe zinvol squatten voor je lichaam is, is het belangrijk om te weten hoe je moet squatten. Bij een uitvoeren van een squat is vooral de techniek erg belangrijk. Door een squat goed uit te voeren bereik je namelijk het beste resultaat. Volg de onderstaande stappen en maak de perfecte squat.

 1. Ga rechtop staan met je voeten op schouderbreedte waarbij de voeten ongeveer 30 graden naar buiten wijzen.
 2. Zak door je knieën waarbij je je billen naar recht naar achteren duwt.
 3. Zorg dat je knieën de richting van je voeten volgt en niet voorbij je tenen komen. Dit doe je direct goed door de zakken vanuit je hakken.
 4. Houd tijdens de kniebuiging je buikspieren aangespannen, je rug recht, je kin omhoog, je borst naar voren en je schouders naar achteren. Op deze manier voorkom je een verkeerde houding en overbelasting van je spieren.
 5. Hurk zo diep mogelijk totdat je bovenbenen parallel zijn aan de vloer. Je bovenbeen en onderbeen maken dan een hoek van 90 graden. Ben je nog niet ervaren? Maak dan een minder diepe buiging (zie foto).
 6. Houd je bilspieren aangespannen als je in de gehurkte positie staat, en kom weer recht omhoog alsof je door een touwtje aan je kruin omhoog getrokken wordt.
 7. Herhaal de oefening de 15x in 3 sets. Ben je meer ervaren? Dan kan je diepere en meerdere quats doen of squatten met extra gewicht om de oefening zwaarder te maken.

Belangrijk tijdens het maken van een squat is dat je continu alle spieren aanspant. Op deze manier train je je spieren optimaal en zal je merken dat je direct een betere houding aanneemt.

Squatten leuk en gevarieerd houden

Heb je de oefening meerdere keren gedaan en beheers je de techniek goed? Dan kan je squats gevarieerder maken door met een stang (barbell), bal, zandzak of met gewichten (dumbells) te squaten. Daarnaast kan je squats ideaal combineren met het maken van sprongen.

weblog-een-goede-squat-maken-stap1  

weblog-een-goede-squat-maken-stap2

weblog-een-goede-squat-maken-stap3